03-02-06

Gezondheidszorg lijdt wereldwijd onder corruptie

De corruptie in de gezondheidszorg veroorzaakt volgens een nieuwe studie wereldwijd steeds meer problemen. De anticorruptie-organisatie Transparency International (TI) waarschuwde er in Londen voor dat op deze wijze het wereldwijde streven naar een betere gezondheidszorg in gevaar wordt gebracht.
Als voorbeeld werd de strijd tegen de uitbreiding van aids genoemd. Het geld, dat de internationale gemeenschap daarvoor ter beschikking heeft gesteld, is in vele landen gewoon weggesijpeld.
'Veel geld door vele handen'
De problemen gaan van het betalen van steekpenningen in dokterspraktijken en ziekenhuizen over afpersing tot het verduisteren van gelden. Tegen dat een geneesmiddel in handen van de patiënten komt, is er veel geld door vele handen gegaan.
Farmaceutische bedrijven kopen door agressieve marketing de steun van artsen. Daarenboven bestaat er een grote markt voor nagemaakte medicamenten. "De prijs voor corruptie is echter niet in geld te meten, maar in menselijk leed", zei TI-voorzitster Huguette Labelle.
Strijd tegen aids en malaria
Vele ontwikkelingslanden hebben het bijzonder hard te verduren, luidt het verder. Het doel dat de Verenigde Naties zich tegen 2015 in de gezondheidszorg heeft gesteld, zal vooral daar wegens corruptie niet bereikt worden. Daarbij gaat het om een reducering van de kindersterfte, net zoals om de strijd tegen aids en malaria.
Transparency International roept de Verenigde Naties daarom op strengere controlemechanismes in te voeren.

Uit Het Laatste Nieuws 01-06-2006

11:09 Gepost door Dinges | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

°°° Dat was dus het onderwerp van je nieuwe blogje!
Ik heb je rode lintje gestolen en er een link naar dit blogje mee gemaakt.

Ik wens je een prettige weekend.
Geniet er van!

Groetjes

Gepost door: emiel | 03-02-06

De commentaren zijn gesloten.