27-06-06

Sensoa-campagne doet mensen praten over seks

Na de spraakmakende "praat over seks-campagne" van Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, heeft 22 tot 43 procent van de mensen over seks en de campagne gepraat. Dat blijkt althans uit een rondvraag bij meer dan duizend personen. Een en ander staat in het jaarverslag 2005 van de vzw Sensoa.
Doelgroepen
De personen uit de verschillende doelgroepen spraken met vrienden, partners, familieleden of klasgenoten over seks. De rondvraag bracht eveneens aan het licht dat 76,5 tot 85 procent van de ondervraagden de campagne had opgemerkt en ook de boodschap had begrepen om over seks te praten, aldus Sensoa.
Veilig Vrijenlijn
De aids- en soatelefoon, die op 21 juni werd omgevormd tot de Veilig Vrijenlijn, werd in 2005 geconfronteerd met een daling van het aantal oproepen van ongeveer 10 procent.
Bij de oproepen bleek hiv het belangrijkste onderwerp (78 procent), met daarnaast een stijging van vragen over seksueel overdraagbare aandoeningen. Sinds de omvorming tot de Veilig Vrijenlijn kan iedereen er ook terecht met alle persoonlijke vragen over veilig vrijen. (belga)

Uit Het Laatste Nieuws, 23-06-2006

13:42 Gepost door Dinges | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Snelle AIDS-test helpt besmetting opsporen.

Een snelle AIDS-test helpt een besmetting met het HI-virus sneller te ontdekken. Ee Amerikaans onderzoekscentrum verdeelde 800.000 sneltesten. Uit de eerste resultaten blijkt dat veel meer mensen zich lieten testten dan als ze een gratis ‘echte’ test zouden moeten ondergaan. Dit staaft de aloude theorie dat mensen gemakkelijker te overhalen zijn voor een snelle test met een simpele diagnose.
30 minuten
De sneltest geeft het resultaat al na een halfuur. Bij een test bij de dokter moet je een tot twee weken wachten voor de resultaten. Een derde van de mensen die zich laat testen bij een dokter komt het resultaat nooit ophalen. “Vergelijk het met een zwangerschapstest. Da’s sneller en goedkoper dan langsgaan bij een dokter.” Bovendien bereikt de test ook mensen die zich typisch niet laten testen of zich niet kunnen laten testen bij een dokter.
Nood
Er is nood aan zo’n sneltest. Van de een miljoen Amerikanen die besmet zijn met HIV of AIDS hebben, wist een vierde dat niet voor de ziekte zich begon te manifesteren. “We hebben geen follow-up data van de mensen die positief testten met de sneltest. Maar uit vorig onderzoek is gebleken dat de meerderheid van wie positief testte onmiddellijk maatregelen nam om overdracht naar anderen uit te sluiten en gezonder te leven. Zo leven ze langer en in betere gezondheid.”
Cocktail
Tot op heden kan een HIV-infectie of AIDS niet genezen worden. Door middel van medicijnencocktails kunnen patiënten wel lang(er) met de ziekte leven. Sinds de eerste gevallen van AIDS werden vastgesteld, raakten er wereldwijd 65 miljoen mensen besmet. Zo’n 25 miljoen daarvan zijn niet meer in leven.

Uit Het Laatste Nieuws, 23-06-2006

08:48 Gepost door Dinges | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

26-06-06

Nieuwe naam voor aidstelefoon

Vanaf 21 juni vervangt de Veilig Vrijenlijn de aids- en soatelefoon. Op het telefoonnummer 078/15.15.15 kan iedereen terecht met alle persoonlijke vragen over veilig vrijen, meldt de vzw Sensoa.
Ook anticonceptie
Vanaf 21 juni worden niet alleen vragen beantwoord over hiv en seksueel overdraagbare aandoeningen, maar ook vragen over anticonceptie krijgen voortaan een antwoord. Uit een onderzoek bij de Centra voor Algemeen Welzijnswerk bleek dat er nood was aan toegankelijke basisinformatie over anticonceptie en het vermijden van ongeplande zwangerschap. Daarom werd de bestaande lijn veranderd in de Veilig Vrijenlijn.
Infolijn
De belangrijkste doelgroep voor de nieuwe lijn zijn de jongvolwassenen tussen 18 en 30 jaar. Volgens Sensoa lopen zij immers het hoogste risico als het op deze thema's aankomt. Bij de Veilig Vrijenlijn kan de beller in anonimiteit terecht voor een antwoord, maar het nummer blijft een informatielijn en wordt geen hulplijn. De aidstelefoon bestaat al sinds 1985 en in 2002 veranderde Sensoa de naam van de informatielijn in aids- en soatelefoon.

Uit Het Laatste Nieuws, 21-06-2006

19:17 Gepost door Dinges | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |