29-03-08

Man moet voor condoom zorgen, vinden vrouwen

PN4WSCA4PR010CA5FFGS7CASNYIN5CA2FF6ETCARN95GJCAS2JUH6CA8T4S39CAHH65KICAAV2N27CAH4NN4MCAA47QBBCAC2E393CAWG0JABCACIVD7CCAL7UUIJCAR1OSV2CAB12OPKCA4RADU3Zeven op tien vrouwen vinden het de taak van een man om voor een condoom te zorgen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek dat MTV en The Body Shop uitvoerden bij 2.000 jongeren tussen 16 en 24 jaar. Belgische jongeren werden niet ondervraagd.

Een derde van de vrouwen denkt dat het bezit van een condoom hen het stempel "makkelijk" zal geven. Slechts één op zes heeft er één in haar handtas zitten. Veertien procent van de mannen heeft niet graag een condoom op zak, uit bijgeloof. Ze vrezen dat hun veroveringstocht op niets zal uitdraaien als ze uitgaan met het doel te scoren.

Verder blijkt dat 34 procent van de ondervraagden onveilige seks heeft gehad met twee of meer partners. Slechts 44 procent van de mannen zou hun partner onbeschermde seks weigeren, tegenover 68 procent van de vrouwen.

MTV's Staying Alive Foundation en The Body Shop starten op 27 maart een wereldwijde campagne om jongeren nogmaals op de gevaren van aids te wijzen. Tijdens de tien weken durende actie wordt geld ingezameld voor projecten van jongeren die voorlichting geven aan leeftijdgenoten.

Het onderzoek werd gevoerd in uiteenlopende landen als Singapore, Rusland, de Verenigde Staten en de vroegere Britse kolonie Hongkong in China.

Uit Gazet Van Antwerpen, 26-03-2008

13:30 Gepost door Dinges in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wereldprimeur bij vruchtbaarheidsbehandeling in Erasmusziekenhuis

Voor het eerst is de techniek van pre-implantatiediagnose toegepast tijdens de vruchtbaarheidsbehandeling van een hiv-patiënte. Volgens het Erasmusziekenhuis uit Anderlecht, waar de techniek werd toegepast, gaat het om een wereldprimeur.

Het medisch team van het ziekenhuis behandelde een koppel dat geen kinderen kan krijgen, en waarvan de vrouw seropositief is. Bijkomend probleem bij de vruchtbaarheidsbehandeling was dat zowel de man als de vrouw drager waren van drepanocytose, een erfelijke genetische aandoening die ervoor zorgt dat de bloedcirculatie in de kleine bloedvaten blokkeert.

Doordat beide ouders drager zijn van drepanocytose, hadden ze een kans op de vier dat hun kind de ziekte zou hebben. Om dat te vermijden werd al een diagnose gesteld voor het embryo, dat ontstond via IVF, werd ingeplant. Bovendien kreeg de moeder een geneesmiddelenbehandeling om te vermijden dat ze het hiv-virus zou doorgeven aan haar kind. Intussen is het kind geboren. Het meisje is gezond en wel.

"Het is volgens mijn onderzoek de eerste keer ter wereld dat iemand met hiv toegang heeft tot de meest gesofisticeerde technieken van de begeleide bevruchting", zegt professor Yvon Englert die spreekt van een kleine revolutie.

Englert wijst erop dat veel medische teams nog weigerachtig staan tegenover de behandeling van mensen met hiv, omwille van het besmettingsgevaar. "Er moet een einde komen aan die discriminatie. We beschikken tegenwoordig over de nodige technieken om mensen met aids te behandelen. Momenteel doet slechts een dertigtal ziekenhuizen ter wereld dat. De techniek is er, maar de wil ontbreekt", aldus Englert.

Uit Gazet Van Antwerpen, 29-02-2008

10:47 Gepost door Dinges in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |