01-12-08

Hiv-geïnfecteerden hebben last van stigma

large_558807Veel hiv-geïnfecteerden krijgen negatieve reacties op hun ziekte. Dat blijkt uit een onderzoek onder 650 mensen met hiv door de Universiteit Maastricht en de Erasmus Universiteit Rotterdam in opdracht van het Aids Fonds, in samenwerking met de Hiv Vereniging Nederland.

Resultaten verontrustend
"De resultaten zijn verontrustend. Zonder uitzondering heeft iedere deelnemer ooit eens negatieve reacties ervaren. Meer dan de helft van de deelnemers heeft wel eens te maken gehad met stigmatisering door de media, in het uitgaansleven, in de werksfeer, bij contacten met financiële dienstverleners of door hun sekspartner", schrijft de Hiv Vereniging op haar website.

Schuldgevoel
Familie en vrienden houden in ruim een derde van de gevallen de geïnfecteerde op afstand of geven hem of haar de schuld van de besmetting. Ruim de helft van de ondervraagden kreeg het advies verder met niemand over de besmetting te praten. Bijna een derde durft niet of slechts enkele familieleden te vertellen over de hiv-status.

Hand geven
Interviews met 42 hiv-positieve en 52 hiv-negatieve Surinamers, Antillianen en Afrikanen wezen uit dat veel mensen in hun gemeenschappen nog steeds denken dat hiv wordt overgedragen door het schudden van elkaars hand, het gebruiken van hetzelfde bestek of door in dezelfde ruimte te zijn als iemand met hiv.

Uit HLN, 1 december 2008

10:18 Gepost door Dinges in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 december; Niet vergeten! Wereldaidsdag!

large_555027Dagelijks sterven er volgens Unicef 800 kinderen aan de gevolgen van aids. Minder dan tien procent van de pasgeborenen wier moeder hiv-positief is, wordt getest op het dodelijke virus. Voor de Wereldaidsdag van komende maandag eist de organisatie dat er meer test- en behandelingsmogelijkheden worden voorzien voor de pasgeborenen in ontwikkelingslanden.

Toch is er ook vooruitgang te merken. Zo krijgen opvallend meer meisjes en jongeren medicijnen en een behandeling dan drie jaar geleden. Er is vooral een gebrek aan test- en behandelingsmogelijkheden voor zwangere vrouwen en baby's. In 2007 had slechts 18 procent van de zwangere vrouwen in ontwikkelingslanden de mogelijkheid om zich voor de bevalling te laten testen op aids.

Kinderen die reeds in de baarmoeder besmet raakten met hiv, zijn gemiddeld tussen vijf en negen jaar oud wanneer ze voor het eerst medisch behandeld worden.

Uit HLN, 28 november 2008.

10:08 Gepost door Dinges in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |